Trump félrevezetése a Medicaid kapcsán2 perc olvasás

Ábrák segítségével remekül bemutatható egy összefüggés, kiemelhető egy érdekesség. Ugyanakkor félrevezető is lehet egy olyan ábra, amelyik rájátszik az emberek azon igényére, hogy gyorsan konklúzióra jussanak.
A Trump elnök és a Republikánus párt egészségügyi reformja az USA Medicaid egészségügyi programjának költségvetését ‘csökkentené’.
Trump elnök az alábbi ábrával kívánta cáfolni ezt, és hazugnak beállítani ellenzékét:

Az első ábrán jól látható, hogy a Medicaid-re fordított szövetségi kiadások 2017-et követően enyhén emelkedni fognak, bár a jelentős növekedés az elnökségi ciklust követően, 2020 után jönne.

Hogy ez miért félrevezető, azt az alábbi ábra mutatja be, mivel kontextusba helyezi a ‘növekedés’ fogalmát:

A második ábra már azt is mutatja, hogy a jelenlegi törvényi keretek mellett hogyan alakulna a reform hiányában a Medicaid költségvetése (‘baseline’).

Jól látható, hogy a jelenlegi (kék) és reform miatti (piros) költségvetés hatalmas csökkenést mutat. A szándékot illetően érdemes megállapítani, hogy az elnök stábja hozzáfért mindkét információhoz, de tudatosan csak az egyik oldalt mutatta be. Hogy egy példával is érzékletessé tegyem a különbséget az első és második ábra üzenete közötti különbséget, képzeljünk el egy újonnan felvett munkavállalót, aki a szerződésében X forintos fizetési szintet kap az első évre, majd ehhez képest 50% emelést garantál számára új cége a második évtől.

Gondoljunk bele, ha a második évre vonatkozóan a cég végül csak 10% fizetésemelést adna a munkavállaló számára, akkor azt hogyan kell értelmezni?
Kétségtelen történt béremelés, de az is kétségtelen, hogy a munkavállaló számára mindez veszteséget jelent majd.

A megfelelő ‘baseline’ megkonstruálása, és az értelmezéshez mindig fel kell tenni a kérdést: releváns-e ahhoz hasonlítani.
Pl. nincs jelentősége, hogy a munkavállaló mit szeretne béremelésként, hisz arra nem tarthat igényt, csak a megállapodott mértékre.

Szolnoki Endre

About Endre Szolnoki

Finished his MBA at CEU Business School in 2016, economist, major in Applied Statistics. Has 7 years of work experience as analyst and consultant. Did extensive modeling works mostly in the energy field. Gained work experience in the UK, London. Currently building data analytics team. Very passionate about healthcare.

View all posts by Endre Szolnoki →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *