Ahol a Tesla akkumulátor-napelem kombináció jóval olcsóbb a vezetékes villanynál5 perc olvasás

2016. novemberében a ReNewEconomy által készített elemzés arra a következtetésre jutott, hogy egy 5 kW teljesítményű tetőre szerelt napelemes rendszer energiatárolóval a hálózati vételezéshez majdnem azonos áron tud áramot termelni. A 2018. februári becslésük alapján a napelemes rendszer + energiatároló kombó pedig már jóval kifizetődőbb megoldás.

A Tesla 2016 végén vezette be a Powerwall 2, ami az energiatárolás költségét megfelezte a Powerwall 1-hez képest.

2016. novemberi elemzésükben Adelaide városában található északi tájolású tetőn (a déli féltekén az északi tájolás kapja a legtöbb napfényt – szerk.) elhelyezett 5 kW teljesítményű PV (photo voltaic) rendszer gazdaságosságát nézték meg egy hozzá méretezett tárolóval, ami back-upként és hálózatra termelésként egyaránt szolgált. A háztartás egyébként évi 4800 kWh-t fogyaszt el. A PV rendszer költségeit hasonlították össze a kizárólag hálózatról vételezéssel.

Feltételezések a napelemes rendszerhez:

 • akkumulátor hasznos élettartama 10 év, maradvány érték 0
 • napelemek hasznos élettartama 20 év, maradványérték 0
 • a beruházási költségeket a háztartás piaci jelzáloghitelból finanszírozta meg

Feltételezések a hálózati vételezéshez:

 • 14 kereskedő 76 ajánlatának az átlagát vették
 • első esetben az ajánlatokban minden kedvezmény már benne foglaltatott
 • második esetben úgy számoltak, hogy csak a feltételhez nem kötött kedvezményeket tartalmazták az ajánlatok

Az alábbi ábránlátszik, hogy már 2016. végén is jobban járhatott egy háztartás a napelem+tároló kombóval a hálózati vételezéshez képest. A különbség egyébként itt még nem kiugróan magas.

Ábra 1.: Tesla Powerwall 2 + 5kVp napelemrendszer + hálózat VS. csak hálózati vételezés, Adelaide 2016. november

Azóta sok más tároló megoldás a piacra került. A Global Roam Battery Finder weboldala 203 különböző háztartási méretű energiatároló rendszert listázott ki Ausztráliára.

A 2016-ban telepített 6,750 db háztartási tároló rendszerhez képest 2017-ben már több, mint 3x többet telepítettek,  20,000 db körül.

Néhány héttel ezelőtt a Dél-Ausztrál Kormányzat bejelentette, hogy 50,000 db Tesla Powerwall 2-t fognak telepíteni 5 kW-os napelemrendszerrel, ahol a telepített eszközök az állam tulajdonában maradnak, cserébe a programban részt vevő fogyasztók 27 cent per kWh áron vehetik meg a megtermelt áramot.

Újra elvégezték az összehasonlítást 2018. feburárjában. Az előzőhöz teljesen azonos módszertannal kalkuláltak.

 • 4800 kWh éves fogyasztás
 • 16 kereskedő 72 ajánlata
 • 46,4 cent / kWh feltétel nélküli ajánlatok alapján
 • 42,4 cent / kWh feltételekhez kötötten
  Ezek az árak 12,5%-kal magasabbak a 2016. novemberihez képest.

A Tesla most magasabb áron kínálja a Powerwall 2-t a 2016 végi árhoz képest, $10,300 helyett most $11,075. Viszont az 5 kW-os napelemek ára $7,318-ról lecsökkent $5,500-ra (A solarchoice.com-au oldalán bekért ajánlatok alapján.)

A PV feed-in tarifái pedig további kedvező irányba változtak és 6,8 centről felemelkedtek 16 centre kilowattonként.

Mindezen információkat összerakva a 2016-os ábra  már jóval eltérő eredményt ad.

Ábra 2.: Tesla Powerwall 2 + 5kVp napelemrendszer VS. csak hálózati vétel, Adelaide 2018. február

A hálózatra kötött PV+tároló rendszer kb. 25%-kal alacsonyabb éves költséget eredményez a hálózati esethez képest.

Az elemzés készítői nem gondolták volna, hogy a két megoldás közötti különbség 14 hónap alatt ilyen ütemben fog megnőni.

Dél-ausztrál fogyasztók 2017-ben 20%-kal kevesebb áramot vételeztek a hálózatról, mint 2010-ben. A cikk írója, Bruce Mountain azt várja, hogy a következő 7 évben újabb legalább 20%-kal fog ez a szám csökkenni.

Minden bizonnyal Magyarországon is még nagyobb ütemben terjedhetnének a HMKE telepítések, ha az állam finanszírozná meg közvetlenül a telepítéseket, ő maradna az infrastruktúra tulajdonosa és a rendszerirányító akár fogyasztói szinten tudna rendszerkiegyenlítést végezni a helyben lévő energiatárolókat szervesen felhasználva. A kedvezményes finanszírozás (0%-os hitel) egyrészt még így is sokakat kizár a hozzáférésből, mert az önrészt meg kell teremteni, másrészt a tároló nélkül kiépített időjárásfüggő kapacitások csak még jobban fogják rángatni a hálózatot, amit vélhetően drágább erőforrások bevonásával tudnak majd kiegyensúlyozni, amit a nap végén úgy is a fogyasztónak kell majd megfizetnie.

A hazai háztartási energiatárolók bevezetésének hatását nagyon jól lehetne modellezni és egy hatástanulmányt készíteni a rendszerirányító számára. Reméljük, hogy ezt már csinálja az, amit erre a célra hívtak életre.

(Ha valakinek van olyan tanulmánya, ami ezt már vizsgálja, kérem, ossza meg velünk a kommentekben.)

Erdelyi Bence

About Bence Erdelyi

Earned his MBA at Quinnipiac University in the USA, holds PMP designation, enrolled in the CFA program as level III candidate. Gained experience in the field of supply chain, retail, online accommodation sales, strategy and energy. Has 8 years of entrepreneurship experience, 3,5 years of work experience in the USA. Passionate about aquaculture.

View all posts by Bence Erdelyi →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *