Hol tanulhatok adatelemzést Magyarországon?5 perc olvasás

Hogyha az előző cikkeink alapján (A data scientist a 21. század álommunkája?, Hogy készüljünk az első data scinece interjúnkra?)  kedvet kaptál ahhoz, hogy elkezd saját data science tanulmányaidat, akkor az alábbiakból tájékozódhatsz a magyarországi lehetőségekről.

Egyetemi képzés

Ma még nincs kimondottan data scientist képzés Magyarországon, így más utak után kell néznie az embernek, ha ilyen irányban tervezi felsőfokú tanulmányait. Azért helyes ötlet az egyetemi képzéseket választani, mert jó eredményekkel (vagyis inkább kitartással és szorgalommal) ingyenesen végezhető 12 félév bármely hazai egyetemen és a hallgatók diák státusszal rendelkeznek tanulmányaik alatt, ami megkönnyíti a pénzügyi oldalát a dolgoknak.

Két-három irányból a legkézenfekvőbb megközelíteni ezt a területet, ez összhangban van a data scientistek típusaival. Vannak az úgynevezett stratégiai adattudósok, akik gazdasági, közgazdasági háttérrel rendelkeznek és főként az adatokból kinyerhető értékekre, azok segítségével meghozott döntésekre koncentrálnak. Míg a másik véglet, az operatív adattudósok statisztikai, matematikai, programozói közegből érkeznek, ők valósítják meg a gyakorlatban a stratégiai adattudósok által elképzelt algoritmusokat, adatbáziskezelési megoldásokat. Mindkét fél munkája nagyon fontos, és függ a másikétól, ezért a két résznek jól kell tudnia együtt dolgozni, és átlátnia a másik tevékenységeit. Közgazdászként lehet statisztikai-ökonometriai irányba specializálódni, matematikai-statisztikai háttérrel és némi gazdasági tudással kiegészítve, és programozóként is lehet valaki gazdasági tárgyakkal kiegészülve data scientist. Az első két lehetőségre be is mutatok az alábbiakban egy-egy példát a hazai felsőoktatásból:

1. Közgazdászból data scientist

A Budapesti Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan alapszakja kínálja a legtöbb statisztika-ökonometria témájú kurzust, csak az ELTECON keretein belül találkozhatunk hasonló képzéssel itthon. Itt két-két félév kötelező statisztika és ökonometria kurzus során a hallgatók megismerkednek a statisztika  alapjaival,  különböző becslési eljárásokkal, regressziós egyenletekkel, amelyek a machine learning megértéséhez jó alapot képeznek. Ezen felül lehetőség van felkészült oktatók segítségével különböző kötelezően választható és szabadon választható tárgyak keretein belül a tudás elmélyítésére. Minden őszi félévben indul adatelemzés és adatvizualizáció kurzus, többváltozós adatelemzés, valamint bevezetés a STATA programba. A programozási ismeretek sajnos a háttérbe szorulnak, így az némi önszorgalmat igényel.

Állami ösztöndíjas ponthatár 2018-ban: 428 pont (angol nyelven: 435 pont)

2. Matematikusból data scientist

Az ELTE matematikus képzésén a programozáson, statisztikán és a matematikán van a fő hangsúly. Az első év komoly matematikai alapozásról szól, a többi félévben már programozás, némi statisztikai ismeret színesíti a tantervet.  Az első két félév után kell specializációt választani, itt az alkalmazott matematikus szakirány az előnyösebb data science szempontból a programozási ismeretek oktatása miatt. Java, C++, Matlab és szabadon választható programozási modul mellett algoritmustervezést is tanítanak a hallgatóknak. Összességében a szak jó elméleti alapokat és programozási ismeretet ad ahhoz, hogy valaki elismert data scientist-té váljon.

Állami ösztöndíjas ponthatár 2018-ban: 341 pont

Önképzés

Hogyha nincs lehetőséged egyetemre menni, mert már diplomával/diplomákkal rendelkezel, de mégis most döbbentél rá, hogy a data sciente a te területed, akkor is tudsz mit kezdeni a helyzettel. Léteznek az egyetemiekhez hasonló, de már fizetős kurzusok a fővárosban, illetve vásárolhatsz online felületű, interakítv data science kurzusokat is a különböző szolgáltatóktól.

Természetesen vannak ingyenes lehetőségek is, amelyek olykor sokkal hasznosabbak, mint a fizetős alternatívák. Nagyon sok ingyenesen elérhető programozásról és data science-ről szóló videó kering az interneten, azonban ezek kevésbé strukturáltak, mint egy fizetős kurzus, így határozott elképzelésekkel kell rendelkeznie az embernek arról, hogy mit keres, mit akar tanulni éppen. Remek ingyenes gyakorlási lehetőség a Codesignal megújult oldala, ahol mini feladatokon keresztül lehet megtanulni új lépéseket rengeteg programnyelven, illetve a többi felhasználó megoldásának tanulmányozása is igen hasznos. Szerencsére sok program ingyenesen hozzáférhető a gyártótól, ha nem is a teljes verzió, de demo programok, vagy 30 napos bemutató csomagok segítségével is hasznos tapasztalatokat lehet szerezni.

Egyéb ösztöndíjak, gyakornoki lehetőségek

Végül pedig nagyon jó lehetőség a különböző data science ösztöndíjakban, vagy gyakornoki programokban való részvétel. Itt már irányítottabb keretek között folytathatod a munkát, sok valós tapasztalatot szerezve arról, hogy miként is dolgozik egy data scientist, és hogyan néz ki az élet egy cégnél. A Dependable Analytics is hasonló programot indít nyaranta a tehetséges és vállalkozó szellemű egyetemisták számára.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *