Magic Quadrant 2018: Melyik a legjobb BI platform?15 perc olvasás

A Gartner 2018-ra is elkészítette a riportját, amiben az adatelemző és vizualizációs platformokat minősítik az általuk kidolgozott módszertan alapján. Ha egy cégvezető szeretné eldönteni, hogy melyik platformot lenne érdemes bevezetnie a vállalkozása számára, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy az iparági áttekintő elemzéssel kezdje. Mivel az elemzés jóval több, mint 100 oldal, így a lényeget itt foglaljuk össze.

Mire számíthatunk 2020-ig?

A riport készítői a következő stratégiai feltételezésekkel élnek az adatelemző és vizualizációs platformok jövőjét illetően 2020-ig:
– augmentált elemzések – úgy, mint természetes nyelv feldolgozás, bővített adat előkészítés, automatizált komplex elemzések, felfedező adatvizualizációs képességek – lesznek a legfőbb mozgatórugói a BI és gépi tanulásra (machine learning) képes platformok beszerzésében
– azok a BI és elemző platformoknak a száma, amik a fent említett kiegészítő adat elemző képességekkel rendezleknek, 2x akkora számban fognak nőni, mint az ezekkel a képességekkel nem rendelkező platformok és 2x magasabb üzleti értéket fognak szállítani a felhasználóiknak
– természetes nyelv generálás és mesterséges intelligencia teljesen megszokott tulajdonságai leszenk a modern BI platformoknak
– az elemző lekérések 50%-a keresés, természetes nyelv vagy hang felismerés alapú lesz vagy teljesen automatikusan fognak legenerálódni
– azok a szervezetek, amik gondosan katalogizált belső és külső adatokhoz adnak hozzáférést a felhasználóik számára, 2x akkora értéket állíthatnak elő ugyanakkora elemzésbe befektetett összegből, mint azok, akik nem
– az általános adatelemző felhasználók száma 5x akkora ütemben fog nőni, mint a szakértő/programozó adatelemzőké (ezek a BI platformok is egy inkább a napin munkamenet részévé fognak válni az ezeket alkalmazó szervezeteknél)

2004-ben kezdődött meg a hagyományos vállalati információs rendszerek (VIR) radikális változása, amikor megjelentek az első nem IT oldalról vezérelt, hanem üzleti felhasználói oldalról mozgatott adatelemző és vizualizációs megoldások/platformok. Lassan kezdetek elterjedni az “agile business-driven” alkalmazások, ám mára ezeknek a platformoknak a bevezetése teljesen mainstream lett.
A hagyományos VIR rendszerek, mint például az SAP vagy SAS,  értékesítése 2015 óta fokozatosan csökken. A piaci kettősség miatt a Gartner is külön bontotta a hagyományos és modern BI platformokat.

Amilyen hatással a vizualizáció alapú alkalmazások megjelenése volt a hagyományos BI platformokra, olyan hatással van most a piac egészére a machine learning egyre szélesebb körű alkalmazása. Ez tekinthető a BI harmadik hullámának. Azok a platformok, amik beépített featurekkel rendelkeznek a machine learning és AI alkalmazására sokkal inkább képesek a prémium árazásra.

Magic Quadrant

Öt különböző felhasználói “use case”-t határoztak meg Gartnernél és a számukra legfontosabb 15 kritikus képesség alapján értékelték a BI megoldásokat. A cikk végén ezeket is összeszedem, de térjünk is rá magára a 2×2-es mátrixukra, ami a piaci áttekintést adja nekünk. A függőleges tengelyen szerepel a megvalósítási képesség, míg a vízszintes tengelyen a termék kiforrottságának szintje. Az iparági vezetők a jobb felső sarokban vannak, ahol a termékek kiforrottak és széleskörű megvalósíthatóságot tesznek lehetővé.

Csak a két piacvezetővel fogunk részletesebben foglalkozni. Az ábrán látható, hogy a megvalósíthatósági képesség alapján a két termék egy szinten van, míg a termék kiforrottságát nézve a Microsoft PowerBI termékét hozzák ki jobbnak.

Tableau

Képtalálat a következőre: „tableau”

Erősségek

 • Arany sztenderd az interaktív vizuális felfedezésben

A Tableau legnagyobb erőssége az, amivel a piacra betört, azaz a vizualizációs fókusz. Intuitív, interaktív felülete mindenki számára gyors felfedezést tesz lehetővé akármilyen adatforrásból. Szerteágazó adat-bekötésekkel rendelkeznek, amik mind memóriából vagy nagy adattáblák esetén direkt lekérést tesznek lehetővé. A ‘drag-and-drop’ alkalmazás, beépített funkciók előrejelzésre, klaszterizálásra, automatikus geokódolásra és támogatott kódolási felület lehetővé teszi a felhasználók számára az adatokban való gyors elmélyedésre és manipulációra minden más versenytársnál gyorsabban és könnyebben. A Tableau felhasználói a felhasználói élmény, könnyű használhatóság és funkcionalitás miatt ragaszkodnak a termékhez és éppen ezek miatt a legmagasabbra értékelt termékek közé tartozik.

 • A felhasználói élményen és sikeren van a fókusz

A Tableau felhasználói elégedettek a termékkel. Az üzleti hasznosság alapján a felső negyedbe sorolták, míg a felhasználói hozzájárulás képességében a legmagasabb pontszámot kapta, mind a két tényező kulcs metrika az értékelésben. A Tableau kifejezetten sokat fordít arra, hogy a termék használatának megtanulását minél jobban támogassa. A Tableau Public egy tanulási közösséget teremtett meg, de széleskörű a Tableau partnerek köre is, akik támogatást tudnak nyújtani. A referenciafehasználók 94%-a adott “Kitűnő” értéket a Tableau vállalati etikájára és kultúrájára

 • Egyre szélesedő vállalaton belüli használat és standardizáció

A vállalatok 55% arra használja a Tableaut, hogy a központban készített elemzéseket, dashboardokat megossza a cégen belül a többi munkavállalóval. 64%-a a vállalatoknak azt nyilatkozta, hogy teljesen decentralizált módon, az egyéni munkavállalók szintjén bátorítja elemzésre, felfedezésre a Tableau használatát. A referenciahasználók 36%-a tekint a Tableaura, mint az egyik vezető platformra, míg az 52%-k tartja a vállalati BI iparági szenderdjének.

 • Rugalmas deployment opciók

A Tableau már a kezdetekben is elérhető volt felhő alapon, akkoriban még a saját adattárházaikat használva. Azóta sokat fejlődött a más felhőalapú szolgáltatókkal való integráció. Most már van lehetőség AWS, Microsoft Azure és Google Cloud Platform adattárház integrálására vagy a Tableauéval kevert megoldásokra is. A Tableau Server már előrhető az Azure vagy AWS piactereken, ha valakinek már van licensze hozzá, továbbá az AWS óraalapú szolgáltatásaként is.

Gyengeségek

 • Mainstream termék lett a vizualizáció alapú platform

Amivel először kintűnt a Tableau, az mára a többi versenytárs esetében is teljesen megszokottá vált, mára az erős vizualizációs képességek elterjedése árnyomást helyezett a Tableaura. Mára az egy “enterprise” bevezetés során sokkal fontosabb lett az ár kérdése, ami lassította a Tableau árbevételének növekedését az elmúlt években.

 • Drága árazás és merev csomagolás

A felhasználók leginkább a drága árazást és bevezetési költségeket emelték ki. A licensz díja, főleg a nagy méretű bevezetések esetén kifejezetten drága más szolgáltatókhoz képest. Alacsonyabb árazású termékek jóval agresszívebben terjednek a piacon, ugyanakkor a már inkumbens hagyományos BI szolgáltatók a már meglévő szerződéseik keretén belül lehetővé teszik az modern BI megoldásaik használatát. A Tableau válaszul ezekre a kihívásokra elmozdult a feliratkozás alapú árazásra, enterprise szintű egyedi árakat kínálva és sokkal rugalmasabbak lettek egyedi diszkontok megadására.

 • Az összetett adatmodellek támogatásának hiánya

Azok a felhasználók, akik a gyors vizualizációknál összetettebb adatmodelleket szeretnének használni, rá vannak kényszerülve, hogy külsős partnerek szolgáltatásait vegyék igénybe, amikor nagy memóriaigényű számításokra van szükségük. Ezen a Tableau saját fejlesztésű megoldásával szeretnének változtatni, aminek a neve Project Maestro.

 • Már nem az ő víziójuk mozgatja a piacot

A Tableau jelenleg el van foglalva azzal, hogy betöltse a hiányosságokat az entreprise szintű megoldások nyújtásában, rugalmas felhő alapú deploymentben és lehetővé tegye igazán nagy és összetett adatbázisok használatát komplex modellezésre. Mivel ezeken dolgoznak éppen, így a BI következő hullámát, ami a machine learning és AI megoldások integrálását jelenti nem ők driveolják. A modern analytics és a BI piac legmeghatározóbb fordulata már nem az ő vezetésükkel fog megvalósulni.

Microsoft PowerBI

Erősségek

 • Alacsony árazású inkumbens által bevezetett termék

A Microsoft a Power BI termékét hozzáadta a szolgáltatáscsomagjaihoz és piacvezető inkumbensként az irodai alkalmazáscsomagok terén gyors elterjedést ért el az adatelemző és vizualizációs platformok piacán is. Ehhez párosult még az alacsony bevezető árazás, amivel 2017-ben dinamikusan megnövelte az előfizetői bázisát és a többi versenytársra komoly árnyomást helyezett.

 • Könnyű használat és megnyerő vizualizáció jellemzi

A Microsoft 5×5-ös stratégiája működött a felhasználók megnyerésére. A stratégia a következő: 5 másodperc alatt feliratkoztatni és 5 perc alatt lenyűgözni a felhasználót. Sok olyan tulajodnsága van a terméknek, ami a használatot nagyban könnyíti, ilyen például az elsődlegesen felhő alapú működési modell. A Microsoft hamar elmozdult a természetes nyelvi feldolgozásra a Microsoft Q&A felülettel, ami nagyban megkönnyíti a felhasználókat, hogy vizualizációkat készítsenek keresett kifejezések segítségével.

 • A termék víziója irányítja a BI fejlesztést

A Microsoft Quick Insights bevezetése, a csevegő chatbotok alkalmazása a Microsoft Cortanan belül és a Microsoft Surface Hub kifejezetten felsővezetőknek készített érintőképernyős vizualizációs megoldása mind-mind a következő évek fejlesztési irányát vetítik előre. A Power BI alkalmazás integrálása a Microsoft Flow-ba és a Microsoft Dynamics 365-be lehetővé teszi a felhasználókat, hogy az üzleti megértéstől a konkrét üzleti akciókig egy teljesen zárt rendszerben juthatnak el nagyon gyorsan. A virtuális valóság és a Power BI integrálása a Holo Lencsékbe jelenleg már zajló fejlesztésük.

 • Kitűnő felhasználói élmény jellemzi

A Power BI érte el a legmagasabb értéket az üzleti hasznosság pontozásakor. Különösen abban nagyon erősek, amikor gyorsan információkat kell kinyerni és azt sok felhasználóval megosztani, mindezt alacsony költség mellett és rugalmas felhőalapú rendszerben. A Power BI használatának elsajátítására az elérhető segédanyagok és képzések szintén átlag fölötti pontozást kaptak a felhasználóktól. A Microsoftnak nagyon kiterjedt viszonteladói és partneri hálózata van, amibe még a végfelhasználók is beleértendők, akik folyamatosan fejlesztenek a felületre és oktató vidókat leíró dokumentációt készítenek hozzá.

Gyengeségek

 • Azure szerver vagy más adattároló is szükséges a használathoz

A Power BI elsősorban egy elemző, vizualizációs felület, amihez az adatkapcsolatot biztosító SQL Server Reporting Services egy külön terméke a Microsoftnak és így a felhasználóknak egyszerre két terméket is be kell vezetniük, ami mindenképpen plusz teher. A referencia felhasználók 27%-as nyilatkozott arról, hogy a termék korlátati tapasztalták és sok más problémába is belefutottak a termék használatakor. Ez a Magic Quadrant felmérésben a legmagasabb érték volt. A folyamatos updatek és a a dokumentáció, ami nem egyezik a bevezetett fejlesztéssel, mind a felhasználói kényelmetlenséget növelik. Problémák voltak az Entreprise Gateway kapcsolat kialakításakor az élő adatkapcsolathoz.

 • Szűk körben használják ki a vállalatok a Power BI nyújtotta lehetőségeket

A széleskörű használat méri, hogy a felhasználók mekkora arányban használják ki a termék adta lehetőségeket úgy kezdve jelentések olvasásásától,  dashboardok készítésén, egyszerű adhoc elemzéseken át egészen az adatelőkészítésig, komplex modellezésig és előrejelzések készítéséig. A termék széleskörű használatát terkintve a Power BI az első negyedbe került a pontozások alapján. A használók 59%-a csak már elkészült reportok és dashboardok nézegetésére használja a platformot. Ezzel szintén egybevág, hogy a legtöbb adatelőkészítő munka a Power BI-on kívül, más szolgáltatásokat használva.

 • Többféle termék alkalmazásával teljes értékű csak a Power BI

A Microsoft különféle specializált szolgáltatásokból álló, egymással szinkornizálható, integrálható termékpallettát kínál a felhasználói számára. A mindenre kiterjedő környezet előny is, de a túl sokféle különböző termék deploymentje ugyanakkor hátrány is. A Microsoftnál dolgoznak azon, hogy egy teljesen integrált kulcsrakész megoldást kínáljanak majd az előfizetőiknek.

 • Értékesítési csatorna hagy kívánnivalókat

Bár a referencia felhasználók nagy többsége jó vagy kitűnő ügyfélelégedettségről nyilatkozott, de a többiekhez képest a Microsoft átlag alatt teljesített. Részben ez abból fakadt, hogy a Microsoftnak nem volt dedikált értékesítő csapata a Power BI számára, ez 2017 közepére megváltozott. Másik oldalról pedig a Power BI árazása 2017 második felében megváltozott és a nagyon kedvező csomagok átalakultak. Hiányoztak az egyértelmű leírásai a különféle előfizetés típusoknak, ami sok fejfájást okozott minden felhasználónak. A legnagyobb bonyodalmat a Pro és a Premium közötti eltérés kommunikációja vagy inkább annak hiánya okozta.

Konklúzió

A Dependable Analytics-nál mi három BI megoldást szoktunk javasolni. Ebből kettő a fent ismertetett termék. Mi mindkettővel fejlesztettünk már dashboardokat, riportokat. Ahhoz, hogy a megfelelő platformot megtaláljuk mindig megismerjük először a megrendelő szituációját, igényeit, meglévő rendszereit és a szervezeti képességeket.

Ott ahol szinte minden Microsoft környezetben fut, a munkavállalók azokat már ismerik, komfortosak velük, könnyebben integrálható a Power BI is. Van olyan Microsoft előfizetés, ami már alapból tartalmazza a Power BI hozzáférést. Ez sokszor csak akkor tudatosul, amikor már mi megérkezünk az ügyfélhez. Persze a Power BI-nak is megvannak a korlátai. Van, amiben jobb a Tableaunál és van amiben gyengébb. A statikusabb riporting rendszerhez inkább a Power BI felület a megfelelőbb. Nem hiába használják a cégek túlnyomó többségében pontosan erre a platformot. Ez gyengeségként meg is lett említve feljebb, sokkal kevésbé intuitív a kedzeti felfedezésben, mint a Tableau.

Azoknál a projekteknél, ahol dinamikusan változik az, hogy mikor mire van a vezetőnek szüksége és gyorsan elő kell tudni kapni valamilyen információt, akkor a Tableau előnyben van. Vannak olyan szervezetek, ahol a döntéshozatal sokkal kevésbé centralizált, az adatgazdák maguk fedezhetik fel az adataikat és abból önállóan hozhatnak meg döntéseket. Ilyenkor ismét a Tableau a célravezetőbb. A Tableau szervezeten belüli megismertetése sokkal gyorsabban okoz sikert a felhasználók számára, mint a Power BI. Ugyanakkor itt meg kell jegyeznem, hogy Power BI esetében a reportok készítésekor és az adat manipulációnál használt programnyelv, a DAX nagyon hasonló az Excelben használt függvényekhez és annak logikájához, így a power userek itt előnyt élveznek és az elkészített reportok átadása és a tacit tudás megszerzése gyorsabban szokott történni.

A harmadik megoldás, amit javasolni szoktunk a Shiny. Erről külön fogok írni, annyit mindenesetre már itt is leírok, hogy ahol fontos, hogy külső szolgáltatóhoz nem szabad kerülnie az adatoknak és egyedi, speciális megoldásokra van szükség, ott az R-ben írt vizualizációs platform a Shiny a legkézenfekvőbb megoldás.

 

A teljes riport itt érhető el.

Erdelyi Bence

About Bence Erdelyi

Earned his MBA at Quinnipiac University in the USA, holds PMP designation, enrolled in the CFA program as level III candidate. Gained experience in the field of supply chain, retail, online accommodation sales, strategy and energy. Has 8 years of entrepreneurship experience, 3,5 years of work experience in the USA. Passionate about aquaculture.

View all posts by Bence Erdelyi →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *