Vizualizációs szoftverek – Tableau vs. Power BI5 perc olvasás

Ma az adatelemzők eszköztárának egyik fontos elemével, különböző vizualizációs szoftverekkel fogunk foglalkozni. A két talán legelterjedtebb ilyen célra használatos szoftvert, a Tableau-t és a Power BI-t fogom bemutatni és összehasonlítani. A cikk alapjául a Gartner 2018-as Magic Quadrant for Business Intelligence elemzése szolgált, amit a személyes tapasztalataimmal egészítek ki.

A business intelligence szoftverek közötti választás dillemája sok cég számára érdekes lehet, akik dönteni szeretnének egy ilyen rendszer bevezetéséről, vagy ha le szeretnék váltani a jelenleg használt rendszerüket. Fontos kérdés ez a választás továbbá az adatelemzők számára is, akik nem feltétlenül szeretnének túl sok szoftver használatát megtanulni, illetve arra szeretnének törekedeni, hogy azt a programot sajátítsák el, amit a legtöbb munkáltató elvár tőlük. A jövőben várhatólag egyre több olyan elemzői pozíció lesz, ami nem igényel programozást, illetve komplex modellezési tudást, hanem elsősorban az elemzői gondolkodást és a business intelligence szoftverek kezelését várja el. Ebből a szempontból is kifejezetten érdekes, hogy melyik program jön ki nyertesként a jelenlegi intenzív versenyből, hiszen ezeknél a szoftvereknél megfigyelhetőek bizonyos hálózatos hatások, azaz a legelterjedtebb program valószínűleg már a pozíciójából eredően rengeteg ügyfelet fog tudni bevonzani, akkor is, ha vannak nála jobb, fejlettebb alkalmazások is.

Power BI

A Power BI a Microsoft terméke, és ennek megfelelően a 5by5 elve alapján igyekszik meggyőzni a felhasználót. A 5by5 elv annyit tesz, hogy 5 másodperc alatt fel tudjon iratkozni a felhasználó, 5 perc alatt pedig el legyen elkápráztatva. Véleményem szerint ez a Power BI esetében ez elég jól működik: valóban nagyon egyszerű a használata és nagyon esztétikus vizualizációkat lehet vele készíteni mindössze egy pár kattintással. A programban van beépített “search by viz” funkció is, azaz ha nem tudunk kiigazodni a programon belül, akkor egy kereséssel is csinálhatunk vizualizációkat, ha tudjuk, hogy mit szeretnénk. Ha csak adatunk van, de nem tudjuk mit szeretnénk kihozni belőle, akkor a program ajánl nekünk releváns grafikonokat, hasonlóan az Excel grafikonkészítőjéhez. A Power BI további erőssége, hogy rendkívül nagy felhasználói közösséggel rendelkezik, akik letölthető vizualizációs sablonokkal és videó tutorialokkal segítik egymást. A szoftver legnagyobb erőssége pedig, amit a rengeteg ügyfél kiemelt az a program meglehetősen kedvező ára.  A Power BI Pro 9.99 dollárba kerül felhasználóként havonta, ezzel az egyik legolcsóbb business intelligence szoftver. A szoftver elérhető még különböző változatokban, ezek közül az egyik a változó árazású, de mindenképp drágább Power BI Premium, a másik pedig a személyes felhasználásra teljesen ingyenes Power BI Desktop.

Saját használat alatt is kifejezetten élvezetes volt a szoftver használata. Néhány videó segítségével kifejezetten gyorsan elsajáthatónak tűnt a teljes program. Kellemetlenség Mac használók számára azonban, hogy  egyelőre semmilyen formában nem elérhető Mac OSx-en.  Egy másik negatívum, ami kiderült a felhasználók viselkedésének elemzése során, hogy  ritkán használják a programot a dashboardok és reportok készítésén kívül egyébre. Annak ellenére, hogy léteznek bizonyos adatfeldolgozási és modellezési funkciók a programon belül, ezeket a funckiókat általában az elemzők máshol végzik el. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken mindenképp van még mit fejleszteni a Microsoftnak.

Tableau

Az egyszerűen és minden szempontból jól működő Power BI-hoz képest a Tableau még mindig tudott újat mutatni. A vizsgált felhasználók körében kiemelkedőek a user experience-re és a használat könnyűségére adott pontszámok. A Tableau kiválóságát mutatja az, hogy egyre több cég fizet elő rá, és a cégeken belül is egyre több felhasználó kezdi el használni a programot, akik rendkívül nagy arányban elégedettek a programmal. Továbbá, a Tableau ismerete, mint skill egyre jobban igényelt a munkáltatók által.

A program legújabb változatában megjelentek bizonyos modelezzési funkciók, például egy könnyen kivetelezhető KNN klaszterezés. A komplex modellek készítése terén azonban a cég jelenleg még a hiányosságait pótolja, nem vezeti innovátorként a business intelligence gyártó cégek táborát.

A Tableau legnagyobb hátulütője egyértelműen az ára. A limitált mentési funkciókkal rendelkező ingyenes Tableau Public-on kívül, három csomag létezik. A Viewer, Explorer és Creator csomagok havi 12, 35, illetve 70 dollárba kerülnek az ügyfeleknek felhasználóként. Az olcsóbb programok megjelenése fokozza a business intelligence gyártók közötti versenyt, és nyomást helyez a Tableau-ra, ezért vezető helyzete nem mondható stabilnak.

A Tableau használata közben felfedeztem néhány rendkívül jól működő adatfeldolgozó funkciót. Pár kattintással kezelhetőek hiányzó adatok, rosszul strukturált táblák, valamint a wide és long format közötti váltás is. A Power BI-hoz képest plusz még a “story” funkció, amivel gyakorlatilag egy prezentációt rakhatunk össze a dashboardjainkból.

Összességében mindkét szoftvert használatát és elsajátítását bátran tudom ajánlani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *